dodano: 03/05/2011
Szklanka świeżych owoców Borówki pokrywa aż 1/3 dziennego zapotrzebowania osoby dorosłej na witaminę C, a dodatkowo zawiera 85 mg potasu, 18 g węglowodanów, 4,5 g błonnika, a przy tym wszystkim jedynie 80 kcal!
Najsmaczniejsze są świeże Borówki, można je jednak z powodzeniem zamrozić, ponieważ utrzymają swój doskonały smak oraz wartości odżywcze nawet przez okres dwóch lat.
Owoce borówki dobrze smakują jako dodatek do lodów, muesli, jogurtu lub podawane z bitą śmietaną. Bardzo popularne są ciasteczka i naleśniki z Borówkami oraz dżemy i konfitury przyrządzane z Borówek.
Warto pamiętać, że wanilia i sok z cytryn wzbogacają ich smak.
PRZEPISY
Ciasto borówkowe
składniki:
2 jajka, 2/3 szklanki cukru, 1,5 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka cynamonu, 2/3 łyżeczki soli, ½ szklanki mleka, 3 łyżki stołowe masła, 2 szklanki świeżych Borówek, cukier puder, aromat waniliowy;
sposób przygotowania:
Podawać posypane cukrem pudrem.
Zupa borówkowa
składniki:
50 dkg świeżych lub mrożonych owoców Borówki Chandler, 10 dkg cukru, śmietana.
sposób przygotowania:
Podawać z grzankami, groszkiem ptysiowym lub makaronem.
Dżem borówkowy
składniki:
4 szklanki Borówek, 2 szklanki cukru, 2 łyżeczki soku z cytryny.
sposób przygotowania:
Sos borówkowo-miodowy do deserów
składniki:
2 szklanki Borówek, 1 łyżeczka cynamonu, pół łyżeczki gałki muszkatołowej, pół szklanki miodu, ¼ kostki masła, sól.
sposób przygotowania:
Wino borówkowe
składniki:
4 litry wody, 8 szklanek cukru, 4 litry Borówek, 3 dkg drożdży, 1 kromka razowego chleba.
sposób przygotowania:
Krem z Borówek
składniki:
5 łyżek Borówek, 1 filiżanka czerwonego wina, 1 filiżanka wody, 10 dag cukru, 1 opakowanie galaretki wiśniowej, ¼ litra śmietany, 5 dag posiekanych migdałów.
sposób przygotowania:
Podawać po wystudzeniu, gdy krem zastygnie.
CIEKAWOSTKI
Owoce Borówki Chandler zawierają w swoim składzie niewielką ilość węglowodanów w porównaniu do innych owoców. Dlatego mogą je spożywać nawet osoby z zaleconą dietą niskowęglowodanową.