Skip navigation

kategoria:
moc smaku

Róża Japońska – moc smaku

dodano: 05/05/2011

Róże są nie tylko przepiękne, ale odpowiednio przygotowane mogą być prawdziwą gratką dla smakoszy! Na przetwory dobrze jest wybrać odmianę róży o kwiatach pojedynczych, która wytwarza duże i liczne owoce, taką jak mocowoc™ Róża Japońska.
Płatki róży należy zbierać w pogodny i suchy dzień, a następnie suszyć rozłożone cienką warstwą w zacienionym i przewiewnym miejscu w temperaturze otoczenia lub w suszarni (ewentualnie w piekarniku) w temperaturze do 35°C.
Zbiór owoców najlepiej prowadzić w sierpniu lub wrześniu, w czasie suchej oraz słonecznej pogody. Należy zrywać jedynie czerwone, całkowicie dojrzałe, ale jeszcze twarde owoce, a następnie suszyć je podobnie jak płatki rozłożone cienką warstwą w temperaturze do 35°C (przy czym owoce początkowo dobrze jest umieścić na chwilę w wysokiej temperaturze rzędu 100°C, aby inaktywować enzymy rozkładające witaminę C!) .
Zanim rozpocznie się produkcję przetworów różanych warto pamiętać, aby z płatków róż usunąć białą nasadę, zaś owoce pozbawić znajdujących się w ich wnętrzu orzeszków („nasion”) oraz drażniących włosków, wykorzystując jedynie ich czerwoną owocnię.

PRZEPISY

Aromatyczny cukier różany

2-3 garści ususzonych płatków róży (np. wysuszonych w piekarniku w temperaturze do 35ºC) pokruszyć lub utrzeć w moździerzu i zamknąć szczelnie w słoiku razem z 2 szklankami drobnego cukru i odstawić na 2 tygodnie.
Tak przygotowany cukier ma wspaniały aromat i nadaje się jako posypka do wzbogacania smaku wszystkich słodkich deserów oraz do słodzenia herbat.

Płatki Róży w cukrze


10 dkg oczyszczonych płatków róży utrzeć, wsypując powoli 15 dkg cukru i sok z cytryny do momentu, kiedy płatki puszczą sok. Przełożyć do słoiczków.

Pachnący różany miód

• 25 dkg suchych płatków róży zalać litrem wrzątku i odstawić na 12 godzin.
• Przesączyć i dodać 75 dkg miodu pszczelego i gotować do konsystencji syropu.
Miód stosować podobnie jak syrop – jest nie tylko bardzo smaczny, ale pomaga również przy przeziębieniach, łagodzi zmęczenie, wycisza i uspokaja.

Dżem z owoców Róży I

• ½ kg owoców róży zalać wodą, pozostawić na okres 1 doby.
• Następnie gotować do zmięknięcia.
• Miękkie owoce wystudzić i przetrzeć przez sito.
• Dodać ½ kg cukru, sok z cytryny i ponownie gotować przez kwadrans.
• Następnie przełożyć do słoiczków. Dla urozmaicenia można dodać odrobinę imbiru lub cynamonu.

Dżem z owoców Róży II

składniki:
owoce – 2 kg; cukier – 6 szklanek; kwas cytrynowy.

sposób przygotowania:
• Zebrać przed pierwszymi przymrozkami dojrzałe i wybarwione na czerwono owocnie, bez szypułek, rozkroić i wyczyścić z pestek, opłukać, doprowadzić do wrzenia.
• Przecedzić, wysuszyć, dodać do syropu (woda z cukrem) średniej gęstości i gotować 2-3 razy aż owoce zrobią się przezroczyste.
• Pod koniec gotowania dodać kwas cytrynowy albo skórkę cytryny.
• Gotowy dżem zastyga w kropelce i nie rozpływa się po talerzu.
• Gorący dżem szybko rozlać do wysterylizowanych słoików i szczelnie zamknąć.

Dżem z płatków

składniki:
płatki dzikiej róży – 250 szt.; cukier – 1,5 kg; woda – 750 ml; sok z 1 cytryny.

sposób przygotowania:
• Zebrać intensywnie wybarwione płatki dzikiej róży, opłukać kilka razy, odsączyć wodę, rozetrzeć płatki z mielonym cukrem albo z cukrem pudrem (ok. 1/3 cukru).
• Z cukru i wody zagotować syrop.
• Dodać przetarte płatki, gotować do miękkości.
• Pod koniec gotowania dodać sok cytryny i gotować do zagęszczenia.

Konfitury różane


• Ugotować syrop z 1kg cukru, szklanki wody i soku z cytryny.
• Wrzucić do niego oczyszczone owoce róży i powoli gotować, aż staną się szkliste.
• Przełożyć do słoiczków.

Różana nalewka


• Pół kilograma oczyszczonych owoców rozgnieść i zalać 1 l mocnej żytniej wódki.
• Następnie dodać 1/4 kg miodu, delikatnie zamieszać i odstawić na około dwa tygodnie w ciepłe miejsce.
• Po tym czasie zlać, przecedzić i przelać do butelek.
Picie nalewki poprawia nie tylko samopoczucie, ale również odporność!


Wino z płatków Róży

• Zebrać około 2,5 l płatków róży pomarszczonej i po oczyszczeniu umieścić w przygotowanym naczyniu.
• Następnie zalać 4 l wody o temperaturze 70 ºC z kwaskiem cytrynowym (10 g) i kilkakrotnie zamieszać drewnianą łyżką. Kwasek cytrynowy pomaga wydobyć z płatków róży naturalne barwniki.
• Po ostygnięciu płatki odcedzić i wycisnąć, tak aby pozostały prawie zupełnie białe.
• Następnie dodać około 1 kg cukru oraz zaczyn drożdży (ok. 2g) – fermentacja powinna trwać około 3 tygodni (w zależności od ilości cukru i rasy drożdży).
• Po zakończeniu fermentacji i sklarowaniu, wino jest gotowe do pierwszego odciągnięcia.

Ratafia (słodka wódka) z owoców Róży

składniki:
wódka – 5 l; owoce Róży – 400 g; miód – 3 kg; woda – 500 ml.

sposób przygotowania:
• Owoce gotować 1 godzinę w miodzie z wodą.
• Rozgotowane owoce rozetrzeć i z powrotem włożyć do syropu i gotować 10 minut.
• Przecedzić, wyciskać, do syropu dolać wódkę.
• Nastawić na 2 tygodnie.
• Znowu przecedzić i rozlać do butelek, szczelnie zamknąć.

Kisiel

składniki:
suszone owoce dzikiej róży – 100 g; woda – 6,5 szklanek; cukier – 1,3 szklanki; kwas cytrynowy
– według gustu; mąka ziemniaczana – 3 łyżki.

sposób przygotowania:
• 100 g suszonych owoców zalać 2 szklankami zimnej wody i pozostawić aż spęcznieją na 2-3 godziny.
• Przecedzić zachowując wodę w osobnym naczyniu.
• Owoce rozetrzeć i zalać 3 szklankami wody, gotować 10-15 minut.
• Przecedzić i połączyć z wodą po owocach, dodać cukier, kwas cytrynowy i zagotować.
• Dodać mąkę ziemniaczaną i ochłodzić.

Napar z owoców Róży

Wysuszone owoce należy zalać wrzątkiem i postawić na 15 minut pod przykryciem. Tak przygotowany napar jest gotowy do picia. Można pić jedną szklankę trzy razy dziennie.

CIEKAWOSTKI

Róża Japońska, o bardzo dużych i pięknych owocach, z których robi się jedną z najlepszych konfitur na świecie, dostarcza w 100 g ogromną ilość, bo 800-900 mg witaminy C (według innych źródeł zawartość witaminy C w owocach może sięgać nawet 3000 mg/100 g!!!).

Surowiec zielarski stanowią mięsiste owoce pozorne (rzekome, szupinkowe) róży pomarszczonej, wywodzące się z dna kwiatowego (to one popularnie określamy mianem owoców róży) – właściwymi owocami są natomiast szczeciniasto owłosione orzeszki znajdujące się wewnątrz mięsistych, czerwonych owoców pozornych, których pozbywamy się robiąc przetwory z róży!

2011 All Rights Reserved. Design by