dodano: 05/05/2011
Owoce Jagody Kamczackiej były znane już od dawna w tradycyjnej medycynie ludowej.
LECZNICZY SKŁAD
Owoce Jagody Kamczackiej zawierają:
• witaminy C i A;
• minerały: żelazo, jod, miedź;
• polifenole działające przeciwutleniająco (antyoksydacyjnie);
• antocyjany – pochodne cyjanidyny, pelargonidyny, peonidyny (nawet do 1400 mg/100 g);
• flawonoidy (140 mg/100 g) – w tym rutynę (działającą uszczelniająco na naczynia krwionośne i współdziałającą z kolagenem w utrzymaniu gładkiej skóry) oraz kwercetynę (neutralizującą wolne rodniki, wspomagającą procesy niszczenia nowotworów, hamującą powstawanie żylaków oraz złogów tłuszczowych w naczyniach żylnych oraz zapobiegającą utlenianiu się cholesterolu i tworzeniu blaszek miażdżycowych);
• epikatechiny (uważa się, że przeciwdziałają one rozwojowi chorób takich jak: niewydolność serca, cukrzyca, udar oraz nowotwory);
• kwasy organiczne: kawowy i chlorogenowy (normalizują pracę jelit oraz działają ochronnie na wątrobę i komórki nerwowe).
Co istotne, przetwory z Jagody Kamczackiej zachowują nawet do 80% tych związków!
LECZNICZE MOCE
Działanie Jagody Kamczackiej:
• wzmacnia naczynia krwionośne;
• hamuje krwotoki;
• obniża ciśnienie krwi;
• łagodzi dolegliwości żołądkowe i niestrawności;
• pomaga w walce z nowotworami i starzeniem się organizmu;
• wzmacnia organizm;
• eliminuje przeziębienie i grypę;
• działa przeciwzapalnie – hamuje rozwój bakterii i wirusów;
• odtruwa organizm z toksyn, metali ciężkich i leków.
Płukanka
Z liści i kwiatów Jagody Kamczackiej sporządza się płukankę, używaną głównie w chorobach i stanach zapalnych gardła, grypie oraz przeziębieniu. Działa ona antyseptycznie, zwalcza infekcje bakteryjne i wirusowe.
Bardziej szczegółową wiedzę o zdrowotnym działaniu mocowoców™ znajdziesz w dziale: Badania medyczne.
Zajrzyj po przepisy kulinarne, aby dowiedzieć się, jak przyswoić całe to zdrowie w najsmaczniejszej formie.