Czyste zdrowie spakowane przez Naturę w kolorowe, pyszne owoce. Wyjątkowy prezent dla posiadaczy ogrodów i balkonów. Ofiaruje moc piękna, ciesząc bogactwem barw, zapewnia moc zdrowia, lecząc i podnosząc odporność, a w razie potrzeby – potencję. Serwuje moc smaku jako baza dla wielkiej liczby dżemów, nalewek i innych przetworów. Spraw mocowoc™ sobie i swoim bliskim. Cieszcie się długim i zdrowym życiem. mocowoc™ to więcej niż źródło życiodajnych składników – to stan świadomości.
duże, jasnożółte, twarde, pachnące. Dojrzewają od września. Mogą być zbierane sukcesywnie jesienią i zimą.
Pigwowiec Cido jest miniaturowym krzewem – dorasta do 1 m wysokości – ozdobnym wiosną dzięki ogromnym czerwono-pomarańczowym kwiatom, a jesienią obsypanym pachnącymi owocami o wielkości małych jabłek.
Pigwowiec Cido zawiera prowitaminę A, błonnik, cenne kwasy organiczne, flawonoidy, pektyny i antocyjany. Obecność witaminy C oraz fenoli warunkuje wysoką aktywność antyoksydacyjną soku z pigwowca! Nasiona zawierają natomiast amigdalinę i śluzy, a napar z nich można z powodzeniem stosować przy nieżycie przewodu pokarmowego i gardła, przy chrypce, a także do okładów na suche rany. Ponadto jest używany do pielęgnacji skóry podrażnionej i suchej.
Owoce pigwowca przypominają swym wyglądem niepozorne żółte jabłuszka. Nie spożywa się ich na surowo, ponieważ są twarde i kwaskowate – jednak doskonale nadają się na przetwory. Konfitury, galaretki, nalewki, marmolady i dżemy z pigwowca mają niepowtarzalny cytrynowy aromat i cechuje je duża zawartość witaminy C. Z owoców pigwowca można również sporządzić syrop, który doskonale zastępuje w herbacie cytrynę.
Pigwowiec Cido nie jest wybredny co do gleby, świetnie rośnie na słonecznych skarpach, skalniakach. Nie wymaga cięcia, oprysków, nawożenia. Doskonały krzew dla początkujących i mniej zaangażowanych ogrodników.