Skip navigation

kategoria:
moc zdrowia

Pigwowiec Cido – moc zdrowia

dodano: 05/05/2011

LECZNICZY SKŁAD
Owoce Pigwowca Cido zawierają:
• błonnik;
• kwasy organiczne;
• flawonoidy;
• pektyny;
• fenole;
• witaminy: prowitaminę A, ponad dwukrotnie więcej witaminy C niż cytryna – 150mg/100g;
• antocyjany.

Korzenie Pigwowca Cido zawierają:
• kwasy organiczne (kwas ursolowy, oleanolowy oraz pomolowy);
• triterpeny;
• glikozydy cjanogenne (prunazynę);
• epikatechin;
• daukosterol.

Nasiona Pigwowca Cido zawierają:
• amigdalinę;
• śluzy.

Przetwory z Pigwowca zachowują wysoką zawartość cennych składników.

LECZNICZE MOCE
Pigwowiec Cido działa:
• przeciwutleniająco;
• przeciwwirusowo;
• przeciwbiegunkowo w biegunce bakteryjnej;
• hamuje rozwój cukrzycy;
• obniża cholesterol;
• wzmacnia odporność.

Przepis na napar z nasion
Nasiona zalewamy wrzątkiem i pozostamy na kilka godzin. Tak przygotowany napar można z powodzeniem stosować przy nieżycie przewodu pokarmowego i gardła, przy chrypce, a także do nasączania okładów przeznaczonych do stosowania na suche rany. Ponadto bywa używany do pielęgnacji skóry podrażnionej i suchej.

Bardziej szczegółową wiedzę o zdrowotnym działaniu mocowoców™ znajdziesz w dziale: Badania medyczne.

Zajrzyj po przepisy kulinarne, aby dowiedzieć się, jak przyswoić całe to zdrowie w najsmaczniejszej formie.

2011 All Rights Reserved. Design by