Skip navigation

kategoria:
moc smaku

Żurawina Pilgrim – moc smaku

dodano: 05/05/2011

Owoce Żurawiny w sztuce kulinarnej znane są najlepiej jako wyśmienity dodatek do pieczonych mięs i grillowanych serów. Ich zastosowanie jest jednak znacznie szersze. Suszone owoce są doskonałą i zdrową przekąską, natomiast zarówno suszone jak i świeże można stosować jako dodatek do muesli, ciast, koktajli, deserów.

PRZEPISY

Żurawina do mięsa

składniki:
1kg owoców Żurawiny; 75 dkg gruszek; ¾ szklanki wody; 40 dkg cukru.

sposób przygotowania:
• Żurawinę opłukać i zmiksować.
• Gruszki pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne.
• Zagotować wodę z cukrem – do gotującego się syropu dodać gruszki, pogotować. • Dodać żurawiny i gotować razem ok. 30 minut.
• Nakładać do słoików na gorąco.
Tak przygotowaną żurawinę można podawać do mięs.

Kisiel żurawinowy

składniki:
80 dkg Żurawin; 10 dkg cukru; 5 łyżek mąki ziemniaczanej.

sposób przygotowania:
• Opłukane Żurawiny zalać litrem wody i gotować aż zaczną pękać, a następnie miękkie owoce przetrzeć przez sito.
• Dodać cukier i ponownie zagotować.
• Mąkę wymieszać z połową szklanki zimnej wody i szybkim ruchem wlać do wrzących żurawin, mieszać by nie powstały grudki.
• Gotować kilka minut, ewentualnie jeszcze dosłodzić.
Podawać na ciepło lub zimno.

Nalewka żurawinowa

składniki:
3 szklanki Żurawiny; 2 szklanki wódki; 1 szklanka spirytusu; 2 szklanki cukru; laska wanilii.

sposób przygotowania:
• Żurawinę włożyć do zamrażarki na 3 doby.
• Następnie rozmrozić i rozdrobnić blenderem, dodać przekrojoną laskę wanilii.
• Owoce zalać wódką i odstawić na 10 dni.
• Przefiltrować przez gazę i dodać spirytus.
• Cukier rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody (ok. 1/3 szklanki), ostudzić, dodać do nalewu.
• Odstawić na 2 tygodnie.
• Następnie zlać do butelek i odstawić na kilka miesięcy.

Koktajl żurawinowy

składniki:
pół szklanki żurawiny; szklanka jogurtu naturalnego, kefiru lub maślanki; łyżka zmielonego siemienia lnianego; łyżeczka miodu lub cukru trzcinowego; 1/4 łyżeczki cynamonu; listek mięty lub melisy.

sposób przygotowania:
• Żurawinę należy zalać szklanką ciepłej wody i doprowadzić do wrzenia.
• Przetrzeć na tarce, a następnie dodać cukier trzcinowy lub miód.
• Zmiksować z jogurtem. Dodać siemię lniane i cynamon.
• Przelać do szklanki, włożyć do lodówki na kilkanaście minut.
• Przed podaniem koktajl żurawinowy można udekorować świeżą miętą lub melisą. Tak przygotowany koktajl działa odtruwająco na organizm oraz reguluje przemianę materii i pomaga w spalaniu tłuszczu, dlatego polecany jest wszystkim osobom, zmagającym się z nadwagą!

CIEKAWOSTKI

Podczas gotowania owoce Żurawiny tracą swoje właściwości przeciwbakteryjne, natomiast zamrożone zachowują zarówno witaminy jak i pozostałe składniki. Nie mniej jednak według tradycyjnej medycyny chińskiej jedynie sok ze świeżych owoców Żurawiny posiada pełnię właściwości leczniczych – ponieważ gotowanie, czy mrożenie owoców pozbawia je energii życiowej określanej jako „chi” – a jej brak powoduje zachwianie równowagi w organizmie.

Spożywanie owoców żurawin przez kobiety w ciąży oraz karmiące piersią jest bezpieczne i nie powoduje żadnych objawów niepożądanych.

2011 All Rights Reserved. Design by