dodano: 05/05/2011
Owoce Borówki Koralle wykorzystuje się do celów typowo kulinarnych: przygotowuje się z nich smaczne konfitury, dżemy, soki oraz syropy. Przetwory z Borówki w kuchni polskiej są niezastąpionym dodatkiem do ciemnych mięs oraz dziczyzny.
PRZEPISY KULINARNE
Sok z Borówki Koralle
• Umyte, świeże owoce brusznicy lekko rozgnieść, zalać wodą do połowy masy, zasypać niewielką ilością cukru, przykryć i pozostawić na kilka godzin.
• Następnie całość gotować przez 10 minut.
• Masę owocową przelać przez sitko.
• Otrzymany sok można dosłodzić – wtedy nabierze charakteru syropu i z uwagi na wysoką zawartość cukru będzie działał również wzmacniająco i powlekająco w kaszlu.
• Następnie zlać do butelek i poddać pasteryzacji.
Dżem borówkowo-gruszkowy
składniki:
1 kg owoców Borówki Koralle, 0,5 kg gruszek, 0,5 kg cukru.
sposób przygotowania:
• Z cukru i 1 szklanki wody zrobić syrop.
• Zagotować, wrzucić oczyszczone z gniazd nasiennych gruszki, smażyć aż zmiękną.
• Dodać brusznicę i całość smażyć ok. 30 minut, aż masa wykaże tendencję do krzepnięcia.
• Gorący dżem nakładać do słoiczków i poddać pasteryzacji.
Konfitura z Borówki Koralle
składniki:
1 kg Borówki Koralle, 1 kg cukru, 2 szklanki soku z Borówki Koralle.
sposób przygotowania:
• Z soku borówkowego i cukru przyrządzić gęsty syrop (ulepek).
• Wrzucić owoce Borówki i odstawić pod przykryciem do następnego dnia.
• Następnie całość smażyć.
• Wystudzoną masę nakładać do słoików i zakręcać.
Tak przyrządzone konfitury nie wymagają pasteryzacji ze względu na wysokie stężenie cukru, działające konserwująco. Przetwory przechowywać w chłodnym miejscu.;
PRZEPISY ZDROWOTNE
Wspomagająco w leczeniu zakażeń układu moczowego, kamicy moczowej, skąpomoczu, niestrawności oraz przy podwyższonej temperaturze ciała w przebiegu chorób zakaźnych można stosować:
Napar z owoców Borówki Koralle
2 łyżki stołowe owoców zalać 2 szklankami wrzącej wody i odstawić na 30 minut, następnie przecedzić i po ostudzeniu pić w niewielkich ilościach kilka razy dziennie.
Nalewka z owoców Borówki Koralle
• Dojrzałe, czerwone owoce Borówki (1 kg) oczyścić, umyć i lekko pognieść.
• Włożyć do słoja i zalać spirytusem (1 l spirytusu 96%).
• Macerować w ciepłym miejscu aż owoce wyblakną.
• Po tym czasie ugotować syrop cukrowy (z 0,5 kg cukru i 1 l wody), ostudzić i dolać do niego nalew spirytusowy.
• Przefiltrować i rozlać do butelek.
Przechowywać przez rok w chłodnym, ciemnym miejscu. Nalewka ma jasnoczerwony kolor i kwaskowaty smak.
Napar z liści Borówki Koralle
2 łyżki stołowe liści brusznicy zalać 2 szklankami wrzącej wody i odstawić na 30 minut, następnie przecedzić i po ostudzeniu pić w niewielkich ilościach kilka razy dziennie.
Nalewka z liści Borówki Koralle
Pół szklanki suchych, rozdrobnionych liści zalać 0,5 l wódki, następnie macerować przez 14 dni i przefiltrować.
Watą zamoczoną w nalewce można przemywać skórę tłustą z trądzikiem młodzieńczym, pryszczami, owrzodzeniami, w przypadku odparzeń, ran, oparzeń, liszajów, liszajców, sączących wyprysków i opryszczki.
CIEKAWOSTKI
Galaretka z owoców brusznicy zmieszana z chrzanem, skórką pomarańczową i gruszkami z odmian o dużej liczbie komórek kamiennych (dających chropowaty posmak) jest podstawowym składnikiem oryginalnego sosu Cumberland – zimnego sosu stosowanego w kuchni angielskiej, jako dodatek do potraw z dziczyzny (głównie dzika i zająca).
Owoce borówki brusznicy charakteryzują się bardzo dużą trwałością, ponieważ zawierają kwas benzoesowy – popularny środek stosowany jako konserwant przedłużający trwałość żywności (znany jako E210).