dodano: 05/05/2011
Jagody Goji nazywane „owocami długowieczności”, należą do tej samej rodziny co np. ziemniaki, pomidory czy papryka.
Dietetycy są zdania, że Goji to jeden z bardziej wartościowych owoców.
Jako dodatki
Dzięki swojemu delikatnemu smakowi i bogactwu dobroczynnych ciał czynnych Jagody Goji stanowią często składnik przepisów kulinarnych kuchni chińskiej. Dodaje się je do ryżu, zup z warzywami oraz do potraw z kurczaka i wieprzowiny.
Jako przekąski
Jagody Goji z powodzeniem zastępują przekąski, można je spożywać bezpośrednio (zarówno świeże, jak również suszone) lub stosować jako smaczny dodatek do muesli, różnych wypieków oraz ciast i deserów, także w połączeniu z innymi owocami lub orzechami.
PRZEPISY
Herbaty
Owoce Goji dodaje się także do herbat, by uszlachetnić ich zapach i smak. W tym celu owoce namacza się około 15 minut. Po wyjęciu z naparu pozostają smaczne i przydatne do spożycia.
Witaminowy odwar
Z owoców Goji można przygotowywać również odświeżający, witaminowy odwar, którego przygotowanie polega na gotowaniu w 1 litrze wody 1 łyżki stołowej owoców Goji przez okres 5 minut. Po ostudzeniu odwar należy spożyć wraz z owocami.
Nalewka z owoców Goji
Ciekawą formą wykorzystania owoców Goji jest również sporządzenie nalewki.
W tym celu 80 g owoców zalewa się 40% spirytusem i pozostawia na okres 2 miesięcy – w tym czasie ma miejsce ekstrakcja ciał czynnych z owoców. Gotową nalewkę można dosłodzić miodem i stosować 2 razy dziennie na czczo w ilości 3 łyżki stołowe (wraz z owocami).
CIEKAWOSTKI
Podobno owoce Goji stanowią podstawowy składnik diety znanej amerykańskiej piosenkarki Madonny. To im królowa muzyki pop ma zawdzięczać młody wygląd i gładką, jędrną skórę.